За проекта

Образованието на адвоката е твърде важно, за да бъде оставено изцяло на юридическите факултети – това пише проф. Алън Дършовиц в предговора към книгата „Съдебния адвокат“ на Франсис Лий Бейли. И твърдението му е толкова вярно, че не можем да не се съгласим с него. Младият адвокат, който за първи път се сблъсква с предизвикателствата на процесуалното представителство, измервайки сили в битката на доводи и аргументи с далеч по-опитни противници, знае това от първите минути на своето посвещение в професията. Ще са необходими години практика, за да постигне увереността, която ще му позволи да разгърне своите възможности, отдавайки заслуженото на импровизациите и съдебното красноречие в моментите, когато бива изненадан от своя противник или поставян в „трудно“ положение от съдебния състав.

Но създаването на добри адвокати, както и на добри професионалисти е немислимо без активното участие на обществото, без изграждането на онези здрави връзки на взаимно уважение и толерантност между неговите членове, без което благородната и хуманна роля на адвоката би останала дълбоко неразбрана. Водени от идеята да създадем пространство, в което младите професионалисти ще общуват пълноценно, обменяйки своя опит и идеи в дух на колегиалност, ние създадохме концепцията зад „Правен поглед“. В това виждаме особената роля на нашата платформа, като се надяваме, че тя ще бъде едновременно традиционна и модерна, гостоприемна, но и селективна, отразявайки духа на любознателност и критичност, който да спечели доверието на нейните читатели.

Anders Zorn (Swedish, 1860 - 1920 ), Lawyer Wade, 1890, etching, Rosenwald Collection 1946.21.313

В заключение ще се обърнем към думите на видния български общественик, публицист и адвокат Недко Каблешков, който в своята беседа, държана в Салона на изкуствата и печата в гр. Пловдив през 1928 г., споделя: „Поддържах, поддържам и сега с всичката си енергия, че адвокатът не е обикновен занаятчия, нито търговец, нито спекулант, а човек, призван, надарен с’више, да служи на справедливостта и истината, да защитава преследваните, слабите, онеправданите, подтиснатите. Адвокатската колегия не е обикновено сдружение, обикновена корпорация, а както казват французите un ordre, един рицарски орден, институт на борци за правото и истината, установен от закона, в интерес на правосъдието, обществото, държавата и гражданина“. 

От екипа на „Правен поглед“
адв. Росица Кебеджиева

Сподели
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterPrint this page